Ervaar de vrijheid van denken en geloven in de Walkartgemeenschap

 

 

Als vrijzinnige geloof je

dat onder alle dingen een werkelijkheid aanwezig is

die zich niet laat verwoorden, maar soms wordt ervaren;

een onderstroom zonder naam, maar altijd aanwezig

 

Als vrijzinnige geloof je ook

dat je open en ontvankelijk moet zijn voor andere opvattingen

dat rechtlijnigheid en starre standpunten

menselijkheid en waarheid in de weg staan

 

 

En...

Dat het leven een geheim is

dat ontzag en aandacht van je vraagt

en dat liefde

alleen door mensen kan bestaan

Kom ook!

 

 

 

Denk en praat met ons mee

ALV afgelast
Algemene Ledenvergadering
Ongeacht wat er tijdens de persconferentie van 14 januari wordt gemeld, heeft het Bestuur van de Walkartgemeenschap besloten om de geplande ALV van 22 januari a.s. niet door te laten gaan. Dit naar aanleiding van het hoge aantal besmettingen. Ook al zijn de meeste leden en vrienden al wel 3x gevaccineerd, er blijft een kans op besmetting bestaan.

Zodra het weer veilig(er) is om een ALV te houden wordt u op de hoogte gebracht van de datum en ontvangt u de relevante vergaderstukken.

Johan de Wit
Kerstviering online
De kerk is gesloten, maar beleef de kerstviering mee via onderstaande link:

https://vimeo.com/659992641/53f84dacf6

 

seizoen 2021-2022
Klassiek Verbond

De 2e bijeenkomst van het Klassiek Verbond van dit seizoen.
Hieronder treft u een overzicht aan van de bijeenkomsten van seizoen 2021-2022. Via de link komt u bij de betreffende pagina.

8 november 2021 - Tirannenmoord door dr. A. van Hooff

 

10 januari 2022 - Het pelgrimsverslag van Egeriageria door Vincent Hunink

 

14 februari 2022 - Het ontstaan van de zijderoute door dr. Rolf Strootman

 

14 maart 2022 - Pompeii, de romantiek en de dood door dr. C.L. Caspers

 

De lezingen worden in de kerk, Kerkweg 23 gehouden. Zo voldoen we aan de regels van de overheid die 2 november jl. werden afgekondigd. 

 

De 1,5 meter regel is weer van kracht en bij binnenkomst checken we uw QR-code. Houd u daarom uw QR-code en een geldig identiteitsbewijs bij de hand. Dit geldt voor iedereen van 14 jaar of ouder.

 

De kosten staan vermeld op de betreffende webpagina's. De Walkartgemeenschap zorgt voor koffie of thee.

 

Gesprekskring
Levensvragen

Na een periode van corona-onderbrekingen, gaan we komend seizoen weer dapper beginnen en pakken onze zoektocht in het leven weer -via de gespreksgroep- op. Dit jaar blijft het thema: Verder Kijken. Soms zelfs even terugkijken om weer verder te kunnen kijken.

 

Helma van Remmen is de gespreksleider en zocht een aantal thema's voor de gesprekken, zoals inspiratie door anderen, wat verbindt ons, wat is goed- hoe moet ik leven, getroffen door iets? Tijdens de gespreksochtenden zijn deze thema's het startpunt. Wie weet waartoe ze leiden?

 

Wilt u meedoen? Geef u op via de contactpagina van deze website. 
Vooralsnog zitten we ruim uit elkaar en vermijden we geloop in de zaal. Mooi is, als we allemaal gevaccineerd zouden zijn.
Zie ook: https://www.walkart.nl/activiteiten/Lees--en-gesprekskringen/levensvragen

 

Filmmiddag
Waterspiegels

Op woensdag 6 oktober vanaf 14.30 uur gaan we weer genieten van een prachtige natuurfilm met de titel 'Waterspiegels'. Het is langzamerhand traditie geworden dat we aan het begin van het seizoen een film vertonen van Hans Rademakers.

Deze keer neemt Hans ons mee naar waterrijke gebieden in Nederland waar we een kijkje nemen in het dichte riet en soms onder de oppervlakte van het water. 

Heerlijk om bij afwezigheid van mensen de dieren zo vrij te zien bewegen en druk te zijn met broeden en voeden van jongen.

Voor € 5,00 inclusief koffie/thee kunt u komen genieten van deze unieke beelden! Voor niet leden/vrienden bedraagt de prijs € 8,00.
 
Aanmelden kan bij Ineke Krediet 030-6923828 of via de contactpagina van de website www.walkart.nl/contact
 

De op 14 september aangekondigde afschaffing van de 1,5 meter regel heeft wel tot gevolg dat we vóór binnenkomst uw bewijs van inenting, uw negatieve uitslag van een coronatest, of het bewijs dat u genezen bent van corona, moeten checken. Houd u daarom uw QR-code en een geldig identiteitsbewijs bij de hand. Dit geldt voor iedereen van 14 jaar of ouder.

Zie verder de betreffende websitepagina.

dr. Rogier van der Wal
Albert Camus

Van de twee boeken die Rogier ging bespreken tijdens seizoen 2020/2021 heeft er helaas maar één kunnen plaatsvinden: 'De stad der blinden' van José Saramago. Een epidemische blindheid in Lissabon die apocalyptische vormen aanneemt, was zeer actueel in deze coronatijd.

 

Niet minder actueel is het boek 'De pest' van Albert Camus, dat we nog uit 2020/21 tegoed hebben. Met zijn kennis en enthousiaste manier van vertellen, geeft Rogier een extra dimensie aan ieder boek dat hij voor ons bespreekt. Je hoeft het boek ook niet gelezen te hebben om zijn uitleg te kunnen volgen. Deze keer heeft Rogier ook nog iets extra's voor ons in petto.

 

Woensdag 15 september 2021 van 14.30 - 16.30 uur. Toegang € 5,00 voor leden/vrienden en € 8,00 voor anderen. De Walkartgemeenschap biedt u koffie/thee aan.

 

Wegens de coronamaatregelen vindt deze middag plaats in de kerk i.p.v. in het Walkartcentrum. De kerk is ingericht met plaatsen op 1,5 meter van elkaar. We kunnen 30 deelnemers plaatsen. U kunt zich opgeven bij Ineke Krediet, 030-6923828 of via de contactpagina van deze website.

Zie ook coronamaatregelen Walkartkerk.

Ontmoeting met
Co Wulff

In het kader van contact houden met elkaar, bezochten Gerard en Jeanine deze keer Co Wulff.

Co en zijn vrouw Wilhelmine werden in 2002 lid van de Walkartgemeenschap en kwamen een flink aantal jaren samen naar de Kerkweg.

Helaas kreeg Wilhelmine de ziekte van Parkinson en als gevolg hiervan dementie. Dat maakte op een gegeven moment opname noodzakelijk in een verzorgingstehuis. Co overkwam een aantal lichamelijke beperkingen en zo kwamen ze samen in Beukensteijn in Driebergen te wonen.

Eind vorig jaar overleed Wilhelmine en Co bleef alleen achter. Hij is blij met de aandacht die hij ontvangt van Jeanine, en deze keer ook van Gerard met zijn camera.

 

Co richt het woord tot de leden van de Walkartgemeenschap.

https://youtu.be/ohO8aPdLzQg

 

Johan de Wit
16 januari 2022
Zondag 16 januari gaat Johan de Wit voor in de religieuze samenkomst.

Ongeacht wat de persconferentie a.s. 14 januari brengt, in de kerk kunnen we eenvoudig de 1,5 meter onderlinge afstand bewaren en mondkapjes dragen.

Ook vanwege het feit dat sommigen het niet aandurven om een dienst bij te wonen, zal het aantal bezoekers gering zijn.

Gerard Rutteman neemt de dienst met zijn videocamera op en Marian monteert de opnames weer tot een geheel. Die opname treft u dan in de komende week op de website aan.

 

Natuurlijk is het goed de regeltjes nog een keer door te nemen alvorens u naar de Kerkweg komt. Zie het item hiernaast.

 

Muziek op de zaterdagmiddag
Boerwinkel en Kaptein

Orgel, vleugel en de menselijke stem.

Of dat laatste onderdeel mogelijk is nu corona weer toeslaat, weet ik niet, maar laten we hopen dat Harry Kaptein en Jan Boerwinkel hun virtuositeit op de toetsen aan ons kunnen laten horen.

 

Op deze middag speelt het orgel in de Walkartkerk een centrale rol. De veelzijdigheid van dit instrument wordt op diverse manieren ten gehore gebracht: als solo-instrument met voor dit orgel passende literatuur, door improvisaties en improviserend reageren op vleugel en orgel en als begeleiding bij solozang. Tevens wordt uitleg gegeven over de registers en hun combinaties.

 

Jan Boerwinkel is een goede bekende voor de Walkartgemeenschap. Hij begeleidt sinds jaren onze zang op zondag, is beroemd om zijn improvisaties en werkte aan diverse concerten mee. Hij studeert al sinds zijn tiende jaar orgel, tot 1963 bij Piet van Egmond.

 

Harry Kaptein begeleidt sinds twee jaar met veel plezier vieringen van de Walkartgemeenschap op orgel en piano. Naast zijn technische studie in Enschede studeerde hij enkele jaren orgel aan het Twents Conservatorium bij Willem Mesdag.

 

U bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren op zaterdag 27 november van 15.30 - 16.30 uur. Wegens de maatregelen die weer van kracht zijn geworden hebben we plaats voor maximaal 40 mensen zodat we de onderlinge afstand van 1.5 meter kunnen handhaven.

Aanmelden: zie item hiernaast.

 

Na afloop van het concert wordt er bij de uitgang gecollecteerd. De Walkartgemeenschap biedt u bij aankomst koffie of thee aan.

150 jaar Vrijzinnigheid
Discussie met Johan de Wit

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Vrijzinnigheid, schreef Johan de Wit een essay van zes pagina’s met de titel: Christelijke theologie en Vrijzinnigheid: een ongemakkelijk verstandshuwelijk. 

Het is de bedoeling dat dit essay een levendige discussie op gang gaat brengen. Wat is nu eigenlijk vrijzinnig geloven? En wat is de vrijzinnigheid in de toekomst? Is er een vrijzinnige theologie mogelijk die door vrijzinnigen kan worden onderschreven als eenduidig en voorstelbaar? 

 

Inmiddels is de volledige tekst vrijgegeven en op deze website gepubliceerd.


Op 10 november 2021 gaan we tesamen met Johan de Wit dit essay bespreken en bediscussiëren. U bent van harte uitgenodigd. Aanmelden via de contactpagina of bij Ineke Krediet 030-6923828.

Muziek op de zaterdagmiddag
Theo Nederpelt

In tegenstelling tot wat er in het programmaboekje staat vermeld, is er zaterdagmiddag geen zang. Tot haar grote spijt heeft Froukje Hoitinga af moeten zeggen wegens ziekte. Harry Schram, die haar begeleidt op de piano, kwam meteen in aktie en zette een programma in elkaar met een violist en een cellist. Maar het noodlot sloeg toe en Harry werd positief getest op corona en zit nu in quarantaine. We wensen Froukje en Harry beterschap vanuit Zeist.

 

Gelukkig woont er in Zeist een reddende engel! Theo Nederpelt werd bereid gevonden om zaterdagmiddag een concert te verzorgen zodat u niet voor niets naar de Walkartkerk komt.

 

U bent van harte uitgenodigd. Bij binnenkomst wordt u koffie of thee aangeboden. Aan de uitgang wordt gecollecteerd. Denkt u aan uw QR-code. Omdat de 1,5 regel niet meer geldt zijn wij wel verplicht om bezoekers te checken. Wij stellen het op prijs als u uw QR-code en legitimtiebewijs bij binnenkomst bij de hand houdt. Dat bevordert de doorstroming.

17 september 2021
In memoriam

Op 17 september jl. overleed Annie Triezenberg - Mulder. 

De laatste tijd zagen we Annie niet meer in de Walkartgemeenschap. De dementie had bezit van haar genomen. Jeanine en Gerard haalden haar nog wel vaak op in het beginstadium, maar later kon dat helaas niet meer. 

Annie kwam vanuit een PKN-omgeving bij de Walkartgemeenschap terecht en voelde zich daar zeer thuis. De mensen van de Walkartgemeenschap omarmden haar, mede vanwege haar vrolijkheid en levenslustige houding. We zullen ons haar dan ook herinneren als die vrolijke Groningse.

Ook al kun je vrede hebben met het heengaan van een 95-jarige, haar kinderen en (achter)kleinkinderen zullen haar vrolijkheid en optimisme zeker gaan missen. We wensen hen allen mooie herinneringen.

 

 

 

 

Winterreise, Schubert
Michael Wilmering

Michael: Ik heb mij in deze tijd van uitzichtloosheid door corona vaak laten troosten door de kracht van muziek en met name de Winterreise van Schubert (1797 – 1828). Deze prachtige cyclus gaat over een versmade liefde die de hoofdpersoon, der Wanderer, doet zwerven. Op zijn reis wordt hij vaak afgeleid en gelokt om de controle over zijn verlangen te krijgen en zich van het leven te beroven. Maar telkens kiest hij weer voor zijn eigen weg. Het is de innerlijke groei van deze Wanderer die weet uit te stijgen boven zijn verlangen en berusting vindt in zijn lot.

 

Op zaterdag 4 september om 15.30 uur zingt Michael liederen uit Die Winterreise van Schubert, begeleid door Daan Boertien.


Wegens de nog geldende coronamaatregelen moet u zich van tevoren aanmelden bij Jeanine Keuchenius 030-2319841 of 06 50495948.

 

in coronatijd
leden aan het woord

De coronapandemie duurt nu toch wel erg lang. Velen van onze oudste leden en vrieden zijn nu al meer dan een jaar niet in de Walkartkerk geweest.

Hoe gaat het met hen? Zijn ze nog gezond? Vermaken ze zich nog thuis?

 

Gerard Rutteman en Jeanine Keuchenius gingen op bezoek bij Jan en Riet Rutteman en lieten hen aan het woord. Jan hoopt begin april 102 jaar te worden.

 

Jan Rutteman: https://youtu.be/FwXKUy-_4fU

 

Riet Rutteman: https://youtu.be/1HH9ldEifcY

 

 

Bart en Jannie voelen zich bevoorrecht boven vele andere ouderen. Ze wonen nog zelfstandig, ze lezen veel en de vogels in hun tuin zorgen voor dagelijks vermaak.

 

Hun verhaal voor de camera: https://youtu.be/zwJYOJoeDq0

 

Heeft u als lid of vriend van de Walkartgemeenschap ook iets te vertellen aan de overige leden en vrienden? Meld het ons via de contactpagina. Mogelijk komen we uw verhaal dan met de camera opnemen.

 

Mr.drs. Johan de Wit
Zondagse bijeenkomst

Op zondag 16 januari gaat mr. drs. Johan de Wit weer voor in een religieuze bijeenkomst op de zondagochtend.

Helaas raken ook gevaccineerde mensen momenteel besmet en worden ziek. We moeten dus de regeltjes goed aanhouden.

Misschien weet je het nog:

  • Liefst melden dat je komt bij Jeanine Keuchenius, telefonisch (06) 50 49 59 48 of via de contactpagina van de website (walkart.nl/contact)
  • Een onderlinge afstand van 1,50 meter. Zolang je nog niet op je plaats zit, draag je een (medisch) mondkapje. Er kunnen zo’n 40 mensen geplaatst worden met een onderlinge afstand van 1,50 meter.
  • Er staat desinfectiemiddel voor je handen bij de ingang. Er is overigens maar 1 deur open, nl. de voordeur aan de straatkant.
  • Er wordt je een plaats aangewezen.
  • Je jas neem je mee naar je plaats.
  • Er mag niet gezongen worden tijdens de bijeenkomst. Gebleken is dat tijdens het zingen grotere hoeveelheden vocht uitgestoten worden. Ben je drager van het virus (zonder dat je dat weet), dan zou je toch ook nog mensen op 1,50 m afstand van je kunnen besmetten. Johan zorgt voor muziek op CD.
  • Er is een collecte na afloop, maar collectebonnen of zelf overmaken lijkt veiliger.
  • We bekijken of we koffie/thee rond kunnen laten gaan terwijl de bezoekers op de hen toegewezen stoel blijven zitten.
  • Blijf a.u.b. thuis als je verkouden bent of je niet ok voelt. Je weet maar nooit.
Dr. Mark van Ostaijen
De coronapandemie als sociale crisis
A.s. zondag staat er weer een Walkartontmoeting gepland. Deze keer komt dr. Mark van Ostaijen, socioloog, op herhaling. In een vorige Walkartontmoeting hebben we hem ervaren als een goede spreker en een aangename persoonlijkheid. Ik hoop dat u zich hem nog kunt herinneren. Door corona lijken veel dingen al zo lang geleden!
 
Deze keer grijpt Mark de gelegenheid aan om corona als sociaal fenomeen te behandelen; hoe het ons sociaal welzijn op de proef stelt. Alhoewel iedereen, arm, rijk, ziek, gezond, jong of oud, met het virus te maken heeft, is het niet voor iedereen een zelfde ervaring. Tegenstellingen en ongelijkheden worden zelfs vergroot. Maar de overheid laat zich voornamelijk adviseren door het OMT, waarin experts op het gebied van de medische wetenschap zitting hebben genomen. Ze gaan daarmee voorbij aan het feit dat deze pandemie ook een sociale crisis is.
We gaan samen met Mark kijken naar het sociologische perspectief!
 
 
Zondag 7 november van 10.30 - 12.00 uur, Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Aan de uitgang wordt gecollecteerd en in de pauze biedt de Walkartgemeenschap u koffie of thee aan.
 
Deze Walkartontmoeting is voor iedereen interessant aangezien het ons allen raakt en we nog middenin de pandemie zitten.

 

met dr. Rob Nepveu
Filosofische kring

Vanaf 24 september hopen we onze filosofische bezinning weer normaal te kunnen hervatten. Misschien dan ook weer in de gebruikelijke kring rond de tafels in de Walkartkamer. Zo niet dan verhuizen we voorlopig nog naar de veel ruimere kerk.

Rob Nepveu wil verder gaan met het boek van vorig jaar, maar in september eerst opnieuw aandacht besteden aan de hoofdstukken over René Descartes en Hannah Arendt, om er na al die tijd weer in te komen. Het boek is heel overzichtelijk opgebouwd en leent zich zeer goed voor het onderlinge gesprek.

Meer gegevens over data en kosten vindt u op de betreffende webpagina filosofische kring op de vrijdagmorgen.

Rogier van der Wal
Duitstalige auteurs

Op woensdagmiddag 27 oktober belicht Rogier van der Wal de schrijvers Pascal Mercier (pseudoniem voor Peter Bieri) en Jenny Erpenbeck,

Het bekendste boek van de eerste schrijver is 'Nachttrein naar Lissabon', een boek waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht en dat verfilmd is. Maar ook zijn boeken Perlmann's zwijgen en Het gewicht van de woorden komen aan de orde.

 

Jennyy Erpenbeck zal waarschijnlijk beïnvloed zijn door 'Nachttrein naar Lissabon', want haar boek Gaan. ging, gegaan uit 2015 toont een opvallende overeenkomst met het eerder genoemde boek van Mercier.

 

De bijeenkomst wordt weer in de kerk gehouden.

Aanvang 14.30 uur tot circa 16.30 uur. Toegang voor leden en vrienden € 5,00; voor anderen € 8,00. Koffie of thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap.

 

Zie ook de betreffende webpagina.

 

De volgende boekbespreking vindt plaats op 20 april 2022. Zie ook de webpagina.

Meditatie
Twijfel

Meditatie 19 september door Johan de Wit

 

Twijfel

 

Er zijn van die theologen

die alles weten over de God van hierboven

hun hoogverheven taal is zware kost

en alle raadsels hebben zij opgelost

 

Zij hebben de wijsheid in pacht

weten precies wat door God is bedacht

en hebben geen twijfels over leven na de dood

want God is goed en God is groot

 

Ze weten hoe alles in elkaar zit

van zus en zo, van dat en dit

Wat precies de juiste weg is

van berouw en zonde naar vergiffenis

 

Maar ik twijfel veel en heel frequent

aan de vraag of God mij kent

en als ik zoek en tast naar zijn aanwezigheid

ontglipt hij mij de meeste tijd

 

Ondanks alles wat je hoort en ziet

ik zoek en ik vind niet

maar juist mijn onwetendheid

is een teken van Gods vreemde grootheid

 

ook te vinden op https://www.walkart.nl/archief/Meditaties

 

De overdenking van die zondag, 'Jeremia en Jezus' vindt u op https://www.walkart.nl/archief/overdenkingen/mrdrs-johan-de-wit/overdenking-(jeremia-en-jezus)

 

Walkartgemeenschap
Jaarprogramma 2021-2022

Op 15 augustus opent Johan de Wit het nieuwe seizoen 2021-2022. Op die zondag liggen de programmaboekjes klaar om in ontvangst te nemen.

Het programma van het vorige seizoen kon wegens corona niet geheel worden gevolgd, reden waarom we diverse onderdelen opnieuw op het programma hebben gezet met een flink aantal mooie aanvullingen. Het jaarthema draagt daarom de naam: Verder kijken 2.0.

 

Het programma staat geheel op de website zodat u ook daar de activiteiten kunt raadplegen. Aanmelding voor diverse activiteiten is mogelijk via de contactpagina. Telefonisch aanmelden kan bij degene die vermeld staat in het programmaboekje. We blijven de vingers gekruist houden i.v.m. corona, maar de hoop overheerst dat we dit seizoen normaal mogen doorlopen.

 

Wanneer u op 15 augustus uw programmaboekje in ontvangst neemt, wilt u dan misschien kijken of er adressen op de tafel liggen die u zou kunnen/willen bezorgen? Iedere door onszelf bezorgde envelop scheelt drie postzegels. Dat is van uw kant voor de Walkartgemeenschap een mooie bijdrage.

 

Lees meer over het jaarthema 2021-2022.