Odysseus en Scylla

Homerus op reis

Door

  Dr. Rogier van der Wal

Data

  9 oktober 2019 en 4 maart 2020
Tijd   14.30 - 16.30 uur
Plaats

  Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist

Opgave bij

  Ineke Krediet, tel: 030-6923828 of

  via de contactpagina

Kosten

  € 5,00 voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;
  € 8,00 voor anderen.
  Koffie of thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap

Homerus en zijn klassieke epen de Ilias en de Odyssee blijven ook na vele eeuwen tot de verbeelding spreken. In deze korte cursus willen we daar op twee manieren invulling aan geven. In het najaar kijken we naar de prachtige, meervoudig gelaagde roman An Odyssey (‘Een Odyssee’, in Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij) van de Amerikaanse schrijver Daniel Mendelsohn, die eerder van zich deed spreken door zijn indrukwekkende boek The Lost: The Search for Six of Six Million (in het Nederlands uitgegeven onder de titel Verloren), waarin hij op zoek gaat naar het lot van familieleden die in de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen en waarover niet meer gepraat wordt. Met dat boek, dat in 2006 verscheen, won Mendelsohn wereldwijd talloze prijzen.

In de roman die wij bespreken geeft de hoofdpersoon, classicus Daniel, college over de Odyssee van Homerus, en zijn tachtigjarige vader vraagt om toestemming daarbij aan te schuiven. Ietwat ongemakkelijk stemt de zoon daarmee in, en zo ontspint zich een prachtig boek waarin de tekst van Homerus en de zwerftocht van Odysseus centraal staan, maar waarin ook de vader-zoonrelatie zich verdiept. Uiteindelijk gaan ze samen op een cruise in de voetsporen van Odysseus, maar ook die verloopt anders dan gepland… De kennismaking met Mendelsohns fascinerende roman staat gepland voor 9 oktober.

 

In het voorjaar komt naast de Oysssee ook de Ilias aan bod aan de hand van het aardige boekje van de Franse reiziger, avonturier en filosoof Sylvain Tesson, Een zomer met Homeros (verschenen bij uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep, waar men een iets afwijkende spelling hanteert). De ondertitel van dat boekje, dat de weergave is van een serie uitzendingen op de Franse radio, luidt: Een reis door de mythologie en het nu. Tesson schreef eerder veel verkochte boeken als Berezina en Zes maanden in de Siberische wouden, maar heeft zich nu op een Grieks eiland teruggetrokken en daar Homerus’ teksten diep op zich in laten werken. De mooie observaties die dat heeft opgeleverd bieden meer dan genoeg stof voor een onderhoudende middag op 4 maart 2020.

 

Dr Rogier van der Wal is classicus, filosoof, bestuurskundige en docent aan de Universiteit Leiden te Den Haag en aan University Campus Fryslân in Leeuwarden.