Thera Klaassen, pianiste, pianodocente en historica.

Zie ook haar website www.theraklaassen.nl

 

Thera Klaassen

Muziek op de zaterdagmiddag

Door Thera Klaasen, m.m.v. van gastmusici Theo Nederpelt, piano en Arthur Nederpelt, viool
Datum

zaterdag 28 oktober 2023

Tijd 15.30 - 16.30 uur
Plaats Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten   Toegang is vrij; na afloop wordt er gecollecteerd.

De inspiratie waarmee de grote componisten van de klassieke muziek schreven haalden zij uit onuitputtelijke bronnen: de schoonheid en grootsheid van de natuur, lief en leed dat het leven kleurt, intense emotie en bezieling die zich omzet in artistieke creatie, in klank gegoten beleving van spiritualiteit en ook uitdrukkingen van heel originele ingevingen. Al deze dingen worden met toetsen en snaren verklankt in dit concert door Thera en gastmusici Theo en Arthur Nederpelt in een bijzonder concert.
Het concert opent met werken van Franz Liszt waarbij een tipje van de sluier wordt opgelicht van een onbelichte kant van de persoon en het leven van deze componist. Het hoogtepunt en de afsluiting van pianowerken van de Romantische meesters is een uitvoering van de Fantasie in F-Moll van Schubert door pianoduo Theo en Thera.
In het tweede deel gaat het concert de twintigste eeuw binnen. Een eeuw van transformatie die we horen in de Metamorphosis van Philip Glass, gevolgd door een virtuoos vuurwerk van tonen en energie in de Toccata van Aram Chatsjaturian en een neerstrijken van de muziek in de vioolklanken van werken van Gabriel Fauré. Deze worden gespeeld door viool-piano duo Arthur en Thera.

Thera Klaassen is als pianiste altijd op zoek naar de schoonheid in muziek. Zij heeft concerten gegeven op de pianofestivals van Soerjadi Concerts, speelde in muziektheater, concerten kamermuziek en is vast kerkpianiste van het UMC Amsterdam.
Recente projecten waren de CD opnames Nocturnes Complete en het uitvoeren van de mooie Canto Ostinato met pianist Wouter Harbers.
Naast het lesgeven in de sinds jaren in Zeist gevestigde Pianostudio Thera Klaassen geeft zij in de hoedanigheid van historica-pianiste lezingen en collegereeksen Westerse muziekgeschiedenis, publiceert zij als redactrice van Piano Bulletin Nederland en breidde zij recent haar functies uit naar die van Onderwijsontwikkelaar Hoger Onderwijs. Leren en nieuwe dingen ontdekken blijft ze altijd doen.
In dit concert: de klassieke schatten!