Godsdienstfenomenoloog, studie theologie in Leiden. Promotie aldaar (1977).
Rob Nepveu behoort tot de religieus-humanistische stroming binnen Vrijzinnigen Nederland.
De vrijzinnig-Christelijke traditie vormt een belangrijke inspiratiebron voor deze stroming naast andere, waaronder vooral ook de Westerse filosofie.
Het is duidelijk geworden dat de mens uit het dierenrijk is voortgekomen. Hoewel apen en mensen veel DNA gemeen hebben met elkaar, is komen vast te staan dat we niet afstammen van de apen. Aap en mens blijken overigens wel een gezamenlijke voorouder te hebben. Studies op het gebied van het gedrag van allerlei soorten dieren laten zien dat wij mensen bij dieren al verschillende gedragingen aantreffen die men als zuiver menselijk beschouwde.
Deze keer willen we nagaan wat kenmerkend gedrag is van honden en katten, onze belangrijkste huisdieren. Onze honden stammen af van de wolf. De wolf maakt deel uit van een zgn. roedel. Deze kent een sterke hiërarchie met één leidinggevende wolf aan de top. De welpen worden van jongs af aan ‘opgevoed’ om later goed te kunnen functioneren in de roedel. Een hond die al vroeg leert te gehoorzamen zal altijd zijn/haar baas of bazin als leidinggevend accepteren. De hond vertoont een gedrag van een dienaar. Honden hebben een baas/bazin. Katten zijn heel anders. Een kat is een individu. Men zegt wel: een kat heeft personeel. Bij mensen zie je het gedrag van hond en kat vaak terug. Er zijn mensen die graag deel uitmaken van een groep waarin men opgaat. In tijden van onzekerheden roept men om een sterke leider. Maar er zijn ook typische individualisten die niets moeten hebben van groepsdwang en autoriteit.
Vaak wordt echter aan de betekenis van beide vormen van gedrag in een goede balans tot elkaar gebracht, recht gedaan. Dat is o.a. het geval bij de Walkartgemeenschap. Deze vormt een groep waarin mensen zich thuis voelen. Maar in die gemeenschap heerst verder volkomen vrijheid en erkenning van de waarde van elk individu en diens eigen levensovertuiging. Niemand wordt gedwongen om bepaalde zgn. geloofswaarheden te aanvaarden.