Godsdienstfenomenoloog, studie theologie in Leiden. Promotie aldaar (1977).
Rob Nepveu behoort tot de religieus-humanistische stroming binnen Vrijzinnigen Nederland.
De vrijzinnig-Christelijke traditie vormt een belangrijke inspiratiebron voor deze stroming naast andere, waaronder vooral ook de Westerse filosofie.
Een oude stelregel luidt dat kinderen behoefte hebben aan regelmaat, reinheid en orde.
Maar dat geldt eigenlijk ook voor volwassenen. Vooral ouderen hebben een hekel aan voortdurende veranderingen. Zo vreest men ook dat grote aantallen immigranten met een niet-Westerse achtergrond een bedreiging gaan vormen voor onze identiteit.
Wat is die identiteit? Dat is o.a. onze eigen taal. Taal is het geordende middel om onze gedachten en gevoelens ordelijk weer te geven.
In de godsdienstgeschiedenis kom je vaak het begrip van een goddelijke orde tegen. Deze heeft tegelijk betrekking op de natuurlijke alsook de sociale werkelijkheid.
In het verleden werden de niet-christelijke religies vaak afgedaan als heidens en dus onwaar. Nu is het oordeel vaak veel gematigder. Men gelooft vaak niet meer in bovennatuurlijke openbaringen en beseft dat we op de levensvragen geen afdoende, rationele antwoorden weten te geven. Daarom waarderen we weer meer het vermogen van de mens via verhalen en poëzie enigszins verhelderende inzichten te bieden.
We vinden levenswijsheid in vele culturen en religies. Maar we beseffen uiteindelijk toch altijd te stuiten op het ondoorgrondelijke mysterie van het Zijn. Al onze inzichten zijn, hoe waardevol ook, altijd maar betrekkelijk.